Fyllots Brorsa, klimatkrisen

Någonstans mellan 2005 och 2010 så blev det ett samarbetsavtal mellan Energimyndigheten och Civilförsvarsförbundet, som jag hade haft en del utbildningar åt, om utbildningar i klimat-påverkan, energikris och hemberedskap.

Jag och några kollegor fick en extra utbildning om klimatfrågorna och energifrågorna och fick nu åka runt i Stockholms län och informera.

Intressant och lärorikt att möta alla dessa grupper och få del av deras egna erfarenheter och att informera/inspirera andra.

Märkligt nog så är det i stort samma scenario som målas upp nu ca 20 år senare. Forskningsrap-porter som visade pågående klimatförändringar, fler och fler extremväder och så vidare. Det tråkigaste av allt är att fortfarande nästan 20 år senare så verkar i stort sett ingenting ha hänt i beslutsfattarnas hjärnor.

Tyvärr så verkar profithungern vara större är förståndet. Jag känner att jag måste hålla med Greta Thunberg, (i lite fri tolkning) för en mindre klick så är det viktigare att leva ett liv i lyx och överflöd. Hur kan ni säga att ni älskar era barn men samtidigt förstör deras framtid inför deras ögon.

Greta Thunberg säger på World Economic Forum i Davos: Och återigen, jag är inte här för att berätta vad du ska göra. Att värna framtidens levnadsvillkor och bevara livet på jorden som vi känner det är trots allt frivilligt. Valet är ditt att göra.

Klimatkrisen är verkligen den stora utmaningen. Jag har med egna ögon sett isbjörnar som svul-tit ihjäl. En av de mera skrämmande processerna är att det allra mesta av den fleråriga tjockare havs-isen har försvunnit under de senaste åren. När isen smälter friläggs mer mörkt hav som kan absorbera mera solenergi och det blir ännu varmare i vattnet och ännu mera is smälter. Havsisen är en viktig del av ekosystemet i Arktis. För isbjörnarnas del så är havsisen viktig där-för att havsisen har i alla tider varit deras jaktmark efter säl. Ingen havsis och deras viktigaste jaktmark är borta.

Mer än 200 ren kadaver har hittats på Svalbard rapporterade Martin Hall Larsen från NRK i juli 2019. Under sommaren vandrade tre forskare runt på tundran och i skärgården i tio veckor i sträck. Uppdraget är att undersöka renstammen. Renar övervakas och räknas eftersom de är en nyckelart för att förstå tundrans ekosystem. Norska Polarinstitutet har kartlagt vildrensstammen på Svalbard i 40 år.

I december 2018 kom det kraftigt regn på Svalbard. Då frös markerna på flera områden på Svalbard och djuren som levde där hade svårt att hitta mat.

– De kadaver vi hittat är renar som svultit ihjäl, säger markekologen Åshild Ønvik Pedersen till NRK.

När regnet slår mot marken fryser det till ett islager så hårt att djuren inte kan komma åt maten på marken nedanför. Renarna betar över hela Svalbard och på vintern gräver de upp mat från tundran. De kan gräva igenom snö, men inte is, säger Ønvik Pedersen.

Ökad risk för översvämningar. Ökad nederbörd och mer intensiva regnfall ökar risken för över-svämningar vilket leder till att översvämningar blir vanligare längs kuster liksom längs sjöar och vattendrag. Andra områden drabbas av extrema värmeböljor med stora skogsbränder som följd.

Oförberedda samhällen kan drabbas hårt av ett klimat där översvämningar, ras, skred och stor-mar blir fler och kraftigare. Vägar och annan infrastruktur, bebyggelse och skog hör till det som drabbas.

En del av er kanske kommer ihåg raset på E6 mellan Uddevalla och Munkedal 2006. Skredom-rådet mättes till 550 gånger 280 meter, och både den nybyggda E6:an och Bohusbanan förstör-des. Marken under bestod till stor del av kvicklera.

Grönland slog värmerekord 2019 enligt DMI:s väderstation vid Summit, på 3 202 meters höjd. De höga temperaturerna betyder att stora mängder is smälter. Enligt Danmarks TV2 smälter mellan tio och elva miljarder ton is per dag vid de temperaturerna.

I Antarktis registrerades ett rekord på 18,3 C den 6 februari 2020, enligt FN: s meteorologiska organisation.

Inser vi inte sambanden mellan de ekonomiska kriserna, resurskriserna och de olika miljöpro-blemen, minskar snabbt våra möjligheter till bra lösningar.

En sjukdom kan vara enkel att bota i ett inledningsskede, men den kan också vara svår att upp-täcka och lätt att förneka.

Ju längre sjukdomsförloppet fortgår desto lättare blir det att upptäcka sjukdomen, men den kan också bli allt svårare att bota, och kanske till slut så finns det inget botemedel.

Viktigt att se och förstå helheten och att vi är beroende av samspelet biologisk mångfald – människa – klimat.

Vid FN:s klimattoppmöte, COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten 6–18 november 2022 där över 100 världsledare deltog varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att världen be-finner sig på en ”motorväg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen” om inte drastiska åtgärder vidtas för att bromsa den globala uppvärmningen. Han vände sig till världsledarna med orden ”samarbeta eller gå under”.

Boken handlar också om kärlek, svek, bedrägerier, mordplaner och hembrännarligan i Adak. Gruvindustrins baksida och mina tankar och erfarenheter av klimatkrisen. Min idé att åka på semester där det garanterat inte regnar resulterade i mitt ökenäventyr med många överraskning-ar.

Exempel på ställen där boken finns att köpa

Pappersbok

Adlibris
Akademibokhandeln
Bokus

Ljudbok

Adlibris
storytel
Bokus

E-bok

Adlibris
Bokus

Valid HTML 4.01 Transitional
Valid CSS!